
اینورتر جدا از شبکه و اینورتر متصل به شبکه چه تفاوتی باهم دارند؟
همان طور که در مطالب قبلی گفته شد، اینورترها وسایلی هستند که جریان مستقیم (DC) را به جریان متناوب (AC) تبدیل می کنند. اینورترها نقش مهمی در کمیت و کیفیت برق تولید شده توسط نیروگاه های خورشیدی یا بادی دارند. آنها به دلیل شرایط کاری پیچیده تر و سطح ایمنی بالاتر، گرانتر از اینورترهای معمولی هستند. اینورترهای متصل به شبکه باید به شبکه سراسری متصل شوند تا کار کنند. این اینورترها رابط بین پنل های خورشیدی یا توربین های بادی و شبکه هستند و برق تولید شده توسط پنل ها یا توربین ها را به شبکه سراسری تزریق می کنند. اینورتر های جدا از شبکه دارای باتری برای ذخیره برق هستند. به این ترتیب وقتی منبع تغذیه قطع می شود، می توانید از باتری آنها استفاده کنید. با پرتو صنعت همراه باشید تا با تفاوت های اینورتر جدا از شبکه و اینورتر های متصل به شبکه آشنا شوید؛ ابتدا به تعریف هر یک می پردازیم.
اینورتر جدا از شبکه (Off Grid) چیست؟
اینورتر آفگرید همان اینورتر جدا از شبکه می باشد که یک منبع برقی محسوب می شود. اینورترهای جدا از شبکه دارای مزایای زیادی هستند که می توان از آنها برای تامین برق ماشین لباسشویی، یخچال، ماشین، تلویزیون و سیستم های خورشیدی استفاده کرد. اینورتر مستقل از شبکه یک مبدل قدرت کنترلی است که قدرت بیشتری دارد و برای تامین توان الکتریکی لازم استفاده می شود. اینورتر مستقل از شبکه دارای راندمان بالا، عمر مفید و عمر طولانی است. اینورترها دستگاه های ثابتی هستند و مهمترین ویژگی اینورترها کاهش مصرف انرژی است. اینورتر آفگرید مانند مبدل کار می کند، یعنی جریان dc را مستقیماً به AC تبدیل می کند و همیشه با مقدار مشخصی انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. شما مشتریان عزیز می توانید برای انتخاب اینورتر مستقل از شبکه مناسب برای سیستم های خود با مهندسین پرتو صنعت که تجربه کافی در این زمینه را دارند تماس بگیرید. انواع اینورتر مستقل از شبکه بر اساس شکل موج به ۳ مدل تقسیم می شوند:
?اینورتر شارژر دار
?اینورتر سینوسی
?اینورتر شبه سینوسی
منظور از اینورتر متصل به شبکه (on-grid) چیست؟
اینورترهای متصل به شبکه یا آنگرید برای کار باید به شبکه سراسری متصل شوند. همان طور که در مقدمه هم به آن اشاره شد این اینورترها رابط بین پنل های خورشیدی یا توربین های بادی و شبکه هستند و برق تولید شده توسط پنل ها یا توربین ها را به شبکه سراسری تزریق می کنند. این اینورترها مانند همه اینورترها قادر به تبدیل جریان مستقیم (DC) به جریان متناوب (AC) هستند، شکل موج خروجی سینوسی خالص است و می تواند با سیستم شبکه همگام شوند. در واقع جریان DC بدست آمده از پنل های خورشیدی یا توربین های بادی را به جریان AC شبکه الکتریکی تبدیل کرده و به آن وارد می کند. از آنجایی که میزان نور خورشید یا سرعت باد متفاوت است، جریانی که به این اینورتر می رود جریان ثابتی نیست. معمولاً از این اینورترها در نیروگاه های کوچک و خانگی استفاده می شود و مشترکانی که از این طریق برق تولید می کنند، حقوق خود را با توجه به آنچه حوزه برق انجام می دهد، دریافت می کنند.
با این وجود برقی که تولید می کنند باید فرکانس مشابه جریان شهر بین ۵۰ تا ۶۰ هرتز داشته باشد و ولتاژ برابری داشته باشند. همچنین نباید اختلاف فاز وجود داشته باشد. اگر ولتاژ خروجی اینورتر متصل به شبکه ۲۲۰ ولت باشد به شبکه تکفاز و اگر ۳۸۰ یا ۴۰۰ ولت باشد به شبکه سه فاز وصل می گردد.
?تک فاز: با ولتاژ خروجی بین ۱۲۰ تا ۶۰۰ ولت
?سه فاز: با ولتاژ خروجی بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ ولت
?سانترال: این نوع اینورتر سه فاز با توان خروجی ۵۰۰ وات به بالا در نیروگاه های خورشیدی کاربرد فراوانی دارد.
راندمان اینورترهای آنگرید بین ۹۴ تا ۹۶ درصد است، یعنی اگر ۱۰۰ وات برق وارد آن ها شود، ۹۴ تا ۹۶ وات خروجی دارند و مابقی از بین می رود. اما نکته امنیتی که وجود دارد، این است که با قطع برق شهر، خروجی سیستم برق این اینورترها نیز قطع می شود. به این ترتیب کارگرانی که در شبکه برق کار می کنند دچار برق گرفتگی نمی شوند.

انواع اینورترهای متصل به شبکه
اینورتر تک فاز متصل به شبکه برای سیستم های خورشیدی که نیاز به تولید برق صنعتی تک فاز دارند استفاده می شود و به طور کلی ولتاژ ورودی این اینورترها بین ۱۲۰ تا ۶۰۰ ولت است. به اینورترهای متصل به شبکه سه فاز اینورترهایی گفته می شود که توان خروجی آنها سه فاز است. اینورترهای سه فاز دارای ولتاژ ورودی ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ ولت هستند. اینورترهای متصل به شبکه مرکزی یا سانترال نیز اینورترهای سه فاز با توان بیش از ۵۰۰ کیلو وات هستند. این نوع اینورترها معمولاً در مزارع خورشیدی استفاده می شوند. اگر کسب و کاری دارید که به پشتیبانی خوب شبکه برق نیاز دارد، اینورترهای متصل به شبکه انتخاب خوبی برای شما خواهند بود. این می تواند انرژی مورد نیاز شما را در مواقعی که شبکه شما ممکن است دچار قطعی شود، تامین کند. از طرفی می توانید با فروش انرژی مازاد بار مالی خود را کاهش دهید.
تفاوت اینورتر متصل به شبکه با اینورتر جدا از شبکه
اکنون که می دانیم اینورتر متصل به شبکه چیست، بهتر است در مورد تفاوت آن با اینورتر مستقل از شبکه صحبت کنیم. برخی از مهم ترین تفاوت های این اینورترها با اینورترهای جدا از شبکه عبارتند از:
۱️⃣اینورترهای متصل به شبکه نیازی به باتری ندارند، اما اینورترهای جدا از شبکه به باتری نیاز دارند و بدون وقفه کار می کنند.
2️اینورتر های آنگرید حتماً باید در مکانی که برق شهری هست کار کنند و در شب، خروجی نخواهند داشت.
3️⃣این اینورتر شکل موج سینوسی خالص دارد، اما شکل موج در یک اینورتر خارج از شبکه می تواند سینوسی یا شبه سینوسی باشد.
4️⃣اینورترهای متصل به شبکه عموماً در سیستمهای تولید برق بزرگ استفاده میشوند، اما اینورترهای خارج از شبکه در سیستمهای کوچکتر مانند خودروها استفاده میشوند.
5️⃣ اینورتر های متصل به شبکه، گرانتر از اینورتر های منفصل از شبکه هستند.
6️⃣اینورترهای خارج از شبکه را می توان در کاربردهای خانگی استفاده کرد، اما به دلیل موارد و تجهیزات اضافی مانند باتری ها، کنترلرها و غیره، راه اندازی آنها دشوارتر است.