
تفاوت سیم و کابل چیست؟ بررسی جامع و کاربردی
کشف برق یا انرژی الکتریکی یکی از مهمترین دستاوردهایی بود که زندگی انسان بر روی زمین را با تغییر و تحولات عظیمی روبرو کرد. با گذشت زمان و پیشرفت فناوری، نیاز به انرژی الکتریکی بیشتر و بیشتر شد و در نتیجه افراد به دنبال راه کاری بودند تا بتواند این انرژی را از یک مکان به مکان دیگر انتقال دهند. انتقال انرژی الکتریکی یا برق توسط سیم و کابل انجام میشود. اختراع سیم و کابل تحول عظیمی در زندگی انسان ایجاد کرد تا بتواند انرژی الکتریکی را به وسیله آنها به دورترین نقاط کره زمین انتقال دهد و از آن استفاده کند. سیم و کابل که معمولا نام آنها در کنار هم استفاده میشود با تمام شباهتهایی که دارند، از تفاوتهای زیادی نیز برخوردار هستند. سیم و کابل از تجهیزات حامل جریان الکتریکی هستند و از این رو نقش بسیار مهمی در صنایع مختلف ایفا میکنند.
کلید شهر ژنراتور سکومک چیست؟
سیم برق چیست؟
اولین قدم برای بررسی تفاوتهای بین سیم و کابل برق، ارائه یک تعریف دقیق از هر کدام و آشنایی با ویژگیهای آنها است. سیم رشتهای است که از یک هادی یا رسانای جریان الکتریکی تشکیل شده است و وظیفه دارد که جریان برق از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال دهد. معمولا سیمها در دو جنس هادی آلومینیومی و مسی تولید و به بازار عرضه میشوند. سیمها میتوانند به صورت روکشدار و بدون روکش باشند. از سیمهای بدون روکش که تنها از یک هادی تشکیل شدهاند اغلب برای مواردی مانند سیمپیچی موتورها، تجهیزات صنعتی و غیره استفاده میشود. سیمهای روکشدار نیز در صنایع مختلف مانند صنایع ساختمان، صنایع اتوموبیلسازی و غیره به منظور انتقال جریان الکتریکی به کار گرفته میشوند.
اینورتر پنتاکس چیست؟
انواع سیم برق
سیم برق که یکی از پرکاربردترین تجهیزات انتقال جریان الکتریکی در صنایع مختلف است معمولا در سه دسته سیم مفتول، سیم افشان و سیم نیمهافشان جای میگیرد. در ادامه با ویژگیهای هر یک از انواع سیم برق آشنا میشویم.
۱- سیم برق افشان
مجموعهای از رشتههای نازک فلزی (معمولا مس) است که توسط یک لایه عایق (معمولا از جنس PVC) احاطه شده است. از مهمترین و بارزترین ویژگیهای سیم افشان میتوان به انعطافپذیری بالای آن اشاره کرد که با نام سیم نرم نیز شناخته میشود. از این نوع سیم برق به منظور سیمکشیهای پر پیچ و خم در ساختمانها استفاده میشود.
۲- سیم برق نیمه افشان
همانطور که از نام این نوع سیم میتوان حدس زد، خصوصیاتی مابین سیم افشان و سیم مفتول دارد. در واقع سیم نیمهافشان از رشتههای فلزی با ضخامت بیشتر نسبت به سیم افشان تشکیل شده که توسط یک لایه عایق احاطه شده است. ضخامت بیشتر رشتههای فلزی در این نوع سیم باعث شده که انعطافپذیری آن نسبت به سیم افشان کمتر باشد. از این نوع سیمها برای سیمکشی در مسیرهای پر پیچ و خم و مکانهای دارای تنش مکانیکی زیاد استفاده میشود.
۳- سیم مفتول
سیمهای مفتول بر خلاف سیمهای افشان که از چند رشته نازک فلز ساخته میشوند، تنها از یک رشته فلز ضخیم که توسط یک عابق الکتریکی احاطه شده است، تولید میشوند. سیم خشک یا سیم سخت از دیگر نامهای سیم مفتول است که به دلیل انعطافپذیری پایین به آن نسبت داده شده است. یکی از مهمترین و بارزترین ویژگیهای این نوع از سیم تحمل و استقامت بالای آن در برابر تنشهای مکانیکی مختلف است.

کابل برق چیست؟
پس از آشنایی با سیم برق و انواع آن، نوبت به کابل برق میرسد. کابل برق رشتهای است که از یک یا چند رشته سیم به هم تابیده شده تشکیل شده که این رشتهها توسط یک یا چند لایه عایق احاطه شدهاند. اصلیترین و مهمترین وظیفه کابلهای برق، عبور دادن جریان الکتریکی و انتقال آنها از نقطهای به نقطه دیگر است. کابلها نیز در انواع مختلفی وجود دارند که برخی از آنها به منظور افزایش مقاومت در برابر عوامل محیطی، به یک آرمور و زره در ساختار خود مجهز شدهاند. برخی از انواع کابل دارای یک شیلد در ساختار خود هستند که باعث کاهش دریافت نویز و افزایش مقاومت در آنها میشود.
کلید چنج اور چیست؟
انواع کابل برق
کابلهای برق در انواع مختلفی وجود دارند و بر اساس پارامترهای مختلفی دستهبندی میشوند. جنس هادی، سطح ولتاژ، نوع کاربرد و غیره از مهمترین پارامترهایی هستند که برای دستهبندی انواع کابل مورد استفاده قرار میگیرند و در ادامه تک تک این موارد را بررسی میکنیم.
۱- جنس هادی
کابلها نیز مانند سیم برق میتوانند از هادی با دو جنس آلومینیوم و مس تولید شوند. هادی که درون کابلها قرار دارد بر اساس نوع کاربرد میتواند از نوع مفتول، افشان یا نیمهافشان باشد. با توجه به فرمپذیری کمتر آلومینیوم نسبت به مس معمولا کابلهای آلومینیومی را به صورت مفتول یا نیمه افشان میسازند. در کابلهایی که از هادی افشان برخوردار هستند معمولا از مس برای ساخت هادی استفاده میشود زیرا انعطافپذیری بالاتری نسبت به آلومینیوم دارد.
۲- سطح ولتاژ
یکی دیگر از پارامترهای مهم که در دستهبندی انواع کابل مورد توجه قرار میگیرد، سطح ولتاژ قابل تحمل توسط کابل است. بر این اساس کابلها در چهار دسته زیر تقسیمبندی میشوند:
کابل فشار قوی (کابل قدرت)
کابل فوق فشار قوی
کابل فشار متوسط
کابل فشار ضعیف (کابل سبک)
۳- نوع کاربرد
یکی دیگر از پارامترهای مهم در دستهبندی انواع کابل برق، نوع کاربرد آن است. کابلها از کاربردهای بسیار متنوعی برخوردار هستند که بر این اساس در دستههای زیر تقسیمبندی میشوند:
کابل کنترل
کابل مخابرات
کابل خودنگهدار
کابل کواکسیال
کابل شبکه
کابل فیبر نوری
کابل ابزار دقیق
کابل مونتاژ