
ساختمان کابل برق
توصیه میکنیم قبل از خرید و بررسی عوامل موثر روی قیمت کابل برق، برای درک بهتر موضوعات با ساختمان آن آشنا شوید. کابلها دارای اجزای مختلفی هستند و ساختمان آنها با توجه به کارایی، کاربرد و محل استفاده متفاوت است.
به عنوان مثال ساختمان کابلهای افشان فشار متوسط و ضعیف با کابلهای مخابرات متفاوت هستند. اما به صورت کلی هر کابل دارای سه بخش اصلی است که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
هادی کابل برق
این گونه در نظر بگیرید که هادی کابل در واقع مهمترین بخش هر کابلی است. هادی کابل دارای یک یا چند رشته فلز رسانا مثل آلومینیوم و مس است که در مرکز کابل قرار دارند. وظیفه این قسمت انتقال جریان الکتریکی بوده و هادی کابل میتواند در اشکال نیمه افشان، افشان و مفتول باشد. همچنین هادی میتواند سطح مقطعی تخت یا گرد داشته باشد. در نظر داشته باشید که این بخش از تعیین کنندههای اصلی قیمت کابل برق است.
عایق کابل برق
عایق کابل برق روی رشتههای هادی کشیده شده و جلوی نشت جریان الکتریکی را میگیرد. این عایق میتواند از جنس PET، PVC، کاغذهای روغنی، مواد لاستیکی و … باشد.
روکش کابل برق
این روکش روی عایق و هادی کشیده میشود و وظیفه حفاظت از محتویات داخلی کابل را برعهده دارد. همچنین این قسمت از نشت برق جلوگیری کرده و باعث افزایش ایمنی کابل میشود. روکش کابل باید استقامت مکانیکی و خاصیت ارتجاعی زیادی داشته باشد، به همین دلیل بیشتر آن را از جنس TPR، XLPE و PVC میسازند.
در نهایت خوب است بدانید که برخی کابلها دارای اجزای دیگری مثل حفاظ فولادی، شیلد، آرمور یا زره، غلاف و … هم هستند که باعث اختلاف در قیمت سیم و کابل مختلف میشود.
کلید شهر ژنراتور سکومک چیست؟
انواع کابل
کابل مسی
از نظر جنس هادی، ما دو نوع کابل آلومینیومی و مسی داریم. کابل مسی وزن و قیمت بالاتری در مقایسه با کابل آلومینیومی دارد. این کابل ها شکل پذیری بالایی داشته و رسانایی الکتریکی خوبی دارند.
کابل آلومینیومی
معمولاً برخی از کابلهای قدرت، کابلهای زمینی و کابلهای خود نگهدار از جنس آلومینیوم تولید و به بازار عرضه میشوند.
کابلهای آلومینیومی در مقایسه با کابلهای مسی مقرون به صرفهتر بوده و معمولاً به شکل مفتول عرضه میشوند، چونکه انعطاف پذیری و شکل پذیری فلز آلومینیوم کمتر از مس است.
کابل افشان
کابلها از نظر ساختار و هادی دارای چند دسته مختلف هستند. کابل برق افشان در واقع هادی کلاس ۱ و نوعی کابل است که جنس آن معمولاً از مس است.
این نوع کابل از رشتههای نازک کنار هم تشکیل شده و انعطاف پذیری بیشتری در مقایسه با سایر کابلها دارد.
کابل هوایی و زمینی
کابلها با توجه به کاربردشان در دو دسته زمینی و هوایی قرار میگیرند. بدون در نظر گرفتن جنس هادی کابل زمینی فقط کاربرد زمینی داشته و در زیر خاک استفاده میشود.
اما کابلهای هوایی که کابلهای خودنگهدار در این دسته قرار میگیرند فقط به صورت هوایی استفاده میشوند.
اینورتر پنتاکس چیست؟

کابل مفتول یا کابل خشک
کابل مفتولی در واقع هادی کلاس ۲ محسوب شده و گروه دیگری از کابلهاست که کاملاً از لحاظ ظاهری با کابلهای افشان متفاوت هستند.
از این نوع کابلها بیشتر در کابلهای شرکت توزیع استفاده میشود. شما میتوانید این نوع کابلها را در انواع مسی و آلومینیومی پیدا کنید.
خوب است بدانید نوعی کابل نیمهافشان هم در بازار موجود است که خاصیتی بین کابل مفتولی و افشان دارد.
کابل فرمان
این نوع کابل که به نام کابل کنترل هم شناخته شده است، نوعی سیم چند رشته ای بوده که دارای کاربردهای زیادی در قسمت های مختلف صنعت است.
از کابل فرمان با اهدافی مانند انتقال سیگنال آنالوگ(انتقال جریان به نقاط مختلف پست)، انتقال سیگنال های دیجیتالی(فرمان تابلو برق ها و باز و بسته کردن کلید) استفاده میشود.
از این نوع کابل در جریانهای ولتاژ پایین استفاده شده و استفاده از آن در شرایط تنش مکانیکی زیاد، متوسط یا سبک به نوع کاربرد بستگی دارد.
کابل سه فاز
این کابل ها توانایی اتصال به برق سه فاز را داشته و به شکل تک رشتهای تا پنج رشتهای قابل خریداری هستند.
از این نوع کابل در پروژه های صنعتی و تجاری جهت روشن کردن دستگاههای پر مصرف استفاده میکنند. همچنین امکان استفاده از این کابلها در بعضی از مجتمعهای مسکونی هم وجود دارد.
کابل سه فاز از چهار رشته سیم تشکیل شده که شامل فاز ۳، فاز۲، فاز۱، نول و سیم ارت است. سه سیم فاز استفاده شده در این کابل از جریان ۳۸۰ ولت برخوردار بوده و برای اتصال صحیح، هر کدام رنگ مختلفی دارند.
کابل شیلد دار
این نوع کابل جلوی صدمه به اطلاعات جاری در آنها و تداخل در امواج مغناطیسی را گرفته، و داده های انتقالی به خاطر شیلد محافظ دار در برابر تداخلات مکانیکی و الکتریکی در امان هستند.
مهمترین مشخصه این کابلها وزن بوده که به خاطر استفاده از مواد تشکیل دهنده سبکی مثل عایقی از جنس مس یا سایر فلزات رسانا از جمله آلومینیوم است
کلید چنج اور چیست؟
انواع کابلها بر اساس نوع مصرف
در نهایت کابلها از نظر نوع مصرف در گروههای کابل جوش، کابل کواکسیال، کابل اعلام حریق، کابل فرمان یا کنترل، کابل خودنگهدار، کابل فشار قوی، کابل فشار ضعیف، کابل مخابرات و کابل شبکه قرار میگیرند.