سیم و کابل

کابل افشان یا کابل انعطاف‌پذیر چیست؟

کابل افشان کابلی است که در ساختار آن چند سیم تک رشته افشان وجود دارد که به‌راحتی می‌توان آن را خم کرد و به دلیل انعطاف‌پذیری زیادی که دارد، کابل نرم نیز نامیده می‌شود. این کابل همانند کابل های دیگر، دارای رسانا و عایق و روکش است که رسانای داخل آن از جنس مس آنیل شده و پوشش عایق و روکش آن از جنس‌ آمیزه پی‌وی‌سی ساخته شده است و در کل بیشترین استفاده از این نوع کابل در محیط‌هایی است که به پیچش و انعطاف برای تحرک و جابجایی نیاز دارد و با خصوصیات ویژه‌ای که داراست، برای تأسیسات صنعتی و ساختمان‌سازی یک گزینه مناسب به شمار می‌رود.
همان‌طور که گفتیم جنس هادی کابل افشان از مس است و جنس عایقی که هادی را پوشش می‌دهد از پلیمر پی‌وی‌سی است که بر اساس استاندارد ملی ایران این نوع پلیمر بایستی از نوع D باشد. روکش بکار رفته در ساختار این کابل نیز از جنس آمیزه پی‌وی‌سی نوع ST5 است.
کابل افشان در انواع کابل فشار ضعیف، قدرت، ارت، کنترل، کابل کولری و … تولید می‌شود. این کابل‌ها به دلیل انعطاف‌پذیری بالا، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند.
کابل افشان معمولی با کد ISIRI (607)53 شناخته می‌شود و در ساختار آن ۲ تا ۵ رشته سیم افشان وجود دارد. ولتاژ نامی این نوع از کابل ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت می‌باشد.
کابل افشان بالابر و اتصالات متحرک با کد ISIRI (607)71C (نوع گرد) و کد ISIRI (607)71F (نوع تخت) شناخته می‌شود و در ساختار آن ۲ تا ۵ رشته سیم افشان وجود دارد. ولتاژ نامی این نوع از کابل ۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت می‌باشد.

تفاوت کابل افشان با مفتولی

یک تفاوت مهم کابل افشان و کابل مفتولی در میزان انعطاف‌پذیری آن‌ها است. کابل های افشان در مقایسه با کابل مفتولی انعطاف‌پذیری بیشتری دارد. نوع هادی بکار رفته در کابل افشان و نوع پی‌وی‌سی منعطف‌تر در آن باعث انعطاف‌پذیری بیشتر ذر آن شده است. انعطاف‌پذیری بیشتر منجر می‌شود تا کابل افشان برای به‌کارگیری در مکان‌هایی که تحرک زیاد وجود دارد یا پیچش مکرر ایجاد می‌گردد گزینه مناسبی باشد و نیز در ماشین‌آلات و تابلوهای فرمان مورد استفاده قرار گیرد. کابل مفتولی نسبت به کابل افشان دارای مقاومت بالاتری در برابر آسیب‌های فیزیکی مانند پیچیدگی و ساییدگی است.

در غیر این صورت مشکلاتی را به وجود خواهد آورد. امروزه سیم‌های افشان زیادی در بازار وجود دارد که همگی اصل نیستند و نمونه‌های تقلبی نیز در آن‌ها وجود دارد به همین سبب باید تمام نکات لازم را در زمان خرید در نظر بگیرید.

به طور مثال اگر روی سیم ها ISIRI حک شده باشد نشانه ی اصل بودن آن می باشد.
همچنین می توان اصل بودن سیم‌افشان را از روی تعداد رشته‌های آن، ضخامت روکش سیم‌افشان، جنس هادی به کار رفته در آن و رنگ هادی شناسایی کرد.

اینورتر پنتاکس چیست؟

مشخصات فنی کابل افشان

مشخصات کابل های افشان معمولی با عایق و روکش :PVC
ولتاژ نامی
300/500V
استاندارد مرجع
ISIRI 607 -5
IEC 60227-5
کد مشخصه کابل
ISIRI (607) 53
علائم اختصاری کابل
NYMHY
محدوده دمایی
℃۳۰- تا ℃۷۰+

مشخصات کابل های بالابر و اتصالات متحرک گرد:

ولتاژ نامی
300/500V برای مقاطع ۱ میلیمتر مربع و کمتر از آن
450/750V برای مقاطع ۱.۵ میلیمتر مربع و بیشتر از آن
استاندارد مرجع
ISIRI 607 -6
IEC 60227-6
کد مشخصه کابل
ISIRI (607)71C
علائم اختصاری کابل
NYMHY
محدوده دمایی
℃۳۰- تا ℃۷۰+

کلید چنج اور چیست؟

نام‌گذاری/ علائم اختصاری کابل افشان

برای کابل افشان معمولی و کابل اتصالات متحرک و بالابرNYMHY علامت اختصاری مطابق با استاندارد VDE آلمان است کهN نشان‌دهنده نام‌گذاری بر اساس استاندارد VDE، هادی کابل از جنس مس است و Y نشان‌دهنده این است که مواد عایق استفاده ‌شده در ساختمان کابل از جنس پی‌وی‌سی است . MH بیانگر کابل رابط برای بار مکانیکی متوسط و Y آخر نیز بیانگر جنس پی‌وی‌سی روکش کابل است.

سیم و کابل
سیم و کابل

ساختار و ویژگی‌های کابل افشان

کابل افشان از دو یا چند رشته سیم افشان با هادی مسی کلاس ۵ تشکیل‌شده است. جنس عایق رشته‌های سیم از پی‌وی‌سی نوع D است. رشته‌های سیم حول یک مرکز با طول تابی مشخص به هم تابیده‌شده‌اند و روکشی از جنس آمیزه پی‌وی‌سی نوع ST5 این رشته‌ها را در بر گرفته است.
ولتاژ اسمی کابل های افشان معمولی ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت می‌باشد.
ولتاژ اسمی برای کابل های اتصالات متحرک و بالابر در مقاطع ۰.۵ ، ۰.۷۵ و ۱ میلیمتر مربع ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت و در مقاطع ۱.۵ و بالاتر از آن ۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت است.
ضخامت عایق رشته‌ها و روکش کابل بر اساس سطح مقطع آن مطابق جداول استاندارد ملی ایران ISIRI 607-5 و ISIRI 607-6 می‌باشد.

مراحل ساخت کابل افشان

ابتدا در مرحله‌ی کشش و نازک‌کاری مفتول مس تا جایی نازک می‌شود که قطر رشته مس به چند میکرون برسد.
مرحله آنیل کاری که با افزایش دمای مس باعث نرم شدن و بهبود انعطاف‌پذیری و رسانایی الکتریکی آن می‌شود. این مرحله می‌تواند هم‌زمان با مرحله کشش انجام شود.
مرحله تابیدن که در آن رشته‌های نازک مس با طول تاب معینی به هم تابیده شده و درنهایت یک ‌رشته تابیده‌ی هادی به دست می‌آید.
مرحله اکستروژن عایق که در آن یک لایه عایق پی‌وی‌سی بر روی هادی توسط دستگاه اکسترودر کشیده شده و مارک زنی و درج مشخصات صورت می‌گیرد.
مرحله تابیدن سیم‌ها که در این مرحله رشته‌های سیم عایق شده با طول تابی مشخص به هم تابیده می‌شوند.
مرحله اکستروژن روکش که در آن یک لایه عایق پی‌وی‌سی بر روی رشته‌های به هم تابیده شده کشیده شده و مارک زنی و درج مشخصات صورت می‌گیرد.

در مرحله‌ی بسته‌بندی کابل تولید شده با متراژهای مشخص، متناسب با نیاز مشتریان بسته‌بندی می‌گردد.

کلید شهر ژنراتور سکومک چیست؟

کاربرد کابل افشان

برخی از موارد استفاده از کابل افشان:
مورد استفاده در برق‌کشی ساختمان
مورد استفاده در برق‌کشی کارخانه‌ها و سایر محیط‌هایی که نیاز به استفاده از کابل انعطاف‌پذیر جهت برق‌رسانی وجود دارد.
کابل رابط وسایل برقی خانگی و کارگاهی
مورد استفاده برای انواع الکتروموتورهای تک فاز و سه فاز
مورد استفاده در کابل‌کشی تابلوهای برق
تغذیه ماشین‌آلات و ابزارهای خطوط تولید

کابل های بالابر و اتصالات متحرک نیز همان‌طور که از اسم آن‌ها مشخص است در بالابرها و در اتصالات متحرک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

خرید کابل افشان

جهت خرید کابل افشان بایستی معیارهایی را در خصوص نوع کابل، کاربردهای کابل، ویژگی‌های فنی کابل داشته باشیم تا بتوانیم مناسب‌ترین نوع کابل افشان را برای استفاده در مکان موردنظر انتخاب نماییم. ازجمله نکات مهم جهت خرید کابل افشان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
سطح بیرونی کابل باید صاف و فاقد هرگونه ناهمواری، فرورفتگی و برجستگی باشد.
قطر زیاد سیم و کابل دلیلی بر مرغوب بودن آن محصول نیست زیرا ممکن است کاستی میزان مس در سیم با افزایش ضخامت عایق جبران شده باشد، که در این صورت هرچند وزن سیم مناسب به نظر می‌رسد اما چون میزان مس هادی سیم کمتر از حد استاندارد آن است، هنگام استفاده حرارت سیم و کابل بالا رفته و امکان اتصالی و ایجاد آتش‌سوزی وجود دارد.
تعداد رشته‌های هادی در سیم و کابل افشان معیار مناسبی برای تشخیص مرغوبیت آن محصول نیست. زیرا ممکن است که یک محصول تعداد رشته بیشتری نسبت به محصول دیگر داشته باشد اما قطر رشته‌های آن از محصول دیگر کمتر باشد. باید توجه داشت که یک عامل تعیین‌کننده در میزان مقاومت اهمی هادی سیم و کابل سطح مقطع کل رشته‌هاست نه تعداد رشته‌ها.
هنگامی‌که کابل از مقطع برش داده شود بایستی سیم‌ها در مرکز روکش قرارگرفته باشد و ضخامت روکش در اطراف سیم‌ها تقریباً برابر باشد.
جداسازی عایق از هادی سیم و جداسازی سیم‌ها از هم و از غلاف در کابل باید به‌آسانی و به‌صورت کشسان باشد.
بر سطح سیم و کابل استاندارد، آرم استاندارد ملی ایران ISIRI حک ‌شده است. همچنین یک شماره ده‌رقمی که کد ردیابی پروانه استاندارد آن محصول می‌باشد نیز بر روی محصول وجود دارد. شما می‌توانید با ارسال این کد به شماره پیامک ۱۰۰۰۱۵۱۷ از اصالت پروانه استاندارد آن محصول اطمینان حاصل کنید.