
مشخصات فنی تابلو برق چنج اور یا تابلو ATS دیزل ژنراتور
تابلو برق چنج اور یا تابلو ATS دیزل ژنراتور جهت سنکرون یا پارالل کردن برق شهر با یک یا چند ژنراتور یا UPS به کار برده می شود. کاربرد اصلی این تابلو جهت جابجایی دو ورودی برق شهر با برق ژنراتور یا UPS با اولویت برق شهر یا منبع مستقل (به انتخاب خود طراح) است. به عبارت دیگر این تابلو برای مکان هایی طراحی می شوند که باید بدون قطع برق کار کنند؛ تا یک سیستم همواره دارای برق باشد و مصرف کننده هیچ گاه بدون برق نشود. برای مثال یکی از مکان هایی که همواره نیاز به جریان برق دارد، بیمارستان است. اگر بیمارستان به ژنراتور یا یو پی اس مجهز باشد، در صورت قطع شدن برق بلافاصله ژنراتور یا UPS شروع به کار می کند.
ویژگی تابلو برق Change Over
ولتاژ نامی: ۴۰۰ ولت
درجه حفاظت: IP4X
قابلیت نصب PLC
ولتاژ کنترل (فرمان): ۱۲ تا ۲۲۰ ولت AC و DC
اینورتر پنتاکس چیست؟
انواع تابلو ATS دیزل ژنراتور یا تابلو برق چنج اور
در ادامه به معرفی انواع تابلو ATS دیزل ژنراتور یا تابلو برق چنج اور می پردازیم.
تابلو کنترل پارالل و سنکرون
یکی از انواع تابلو برق دیزل ژنراتور می باشد که از این تابلوها برای هم جهت کردن و همچنین جمع آوری جریان خروجی دو یا چند منبع مثل دو یا چند دیزل ژنراتور استفاده می شود. در مواقع کمبود برق (نه قطعی کامل) این تابلو برق دیزل ژنراتور می تواند کارآمد باشد؛ حال سوال پیش می آیند کمبود برق در چه زمانی رخ می دهد؟ زمانی که شما به تابلو یا مدار خود قطعه جدیدی جهت توسعه آن اضافه کردید اما متوجه می شوید منبع جریان شما پاسخگوی شرایط فعلی نیست، در این حالت به جای صرف زمان، پرداخت هزینه های زیاد و تعویض منبع جریان قدیمی می توانید به راحتی منبع جدیدی را با توجه به نیاز آن لحظه اضافه کنید. تابلوهای پارالل امکان موازی کردن دو یا چند ژنراتور با هم یا با برق شهر را دارد که امکان ترنسفربرق بدون قطعی را فراهم می کند در تابلو پارالل می توان با استفاده از نرم افزار پارامتر ها را تنظیم کرد و ورودی این تابلو ها می توانند آنالوگ یا دیجیتال باشند.
تابلو برق چنج اور تک فاز
تابلو برق چنج اور تک فاز یکی از انواع تابلو برق دیزل ژنراتور است که در بیشتر مواقع برای موتور برق های کوچک تک فاز استفاده می شود که طراحی این نوع از تابلو ATS دیزل ژنراتور بر اساس مصرف توان کل انجام می شود؛ از کاربری تابلو برق چنج اور تک فاز می توان به بیمارستان ها، گلخانه ها، مرغداری ها و غیره اشاره کرد. در ادامه برای درک بهتر مفهوم این نوع از تابلو برق چنج اور با یک مثال توضیحات لازم را برای شما شرح می دهیم. یک تابلو مشاعات ساختمان را در نظر بگیرید که دارای تجهیزات زیر است:
بریکرهای تک فاز
یک بریکر (مدارشکن یا قطع کننده) نشتی جریان چهار پل سه فاز
یک بریکر (مدارشکن یا قطع کننده) نشتی جریان دو پل تک فاز به علاوه ی نول
همانطور که در بالا مشاهده کردید تابلو برق چنج اور مورد نظر دارای دو بریکر نشتی جریان است، این دو بریکر به منظور تفکیک بار در تابلو برق دیزل ژنراتور تک فاز تعبیه شده است؛ که این تابلو توسط بریکرهای نشتی جریان، بارهای آن تفکیک شده که چهار بریکر اول (از سمت چپ) برای بارهای دارای اولویت مثل ریموت درب ساختمان، سیستم پمپاژ آب و غیره در نظر گرفته شده و با بریکر دوپل از بارهای بدون اولویت جدا شده است.
بارهای دارای اولویت هم با برق شهر و هم با برق ژنراتور (در صورت قطعی جریان) روشن هستند و دیگر بارها که آنها را با نام بارهای بدون اولویت می شناسیم در زمان قطعی برق خاموش می شوند؛ این تفکیک بار را در داخل واحدها هم می توان انجام داد برای مثال تمام برق آشپزخانه را به عنوان بارهای دارای اولویت در نظر گرفت.
تابلو برق دیزل ژنراتور که در این مثال استفاده شده با چهار کنتاکتور و یک رله کنترل فاز کار می کند که، دو کنتاکتور برای برق شهر و دو کنتاکتور دیگر برای ژنراتور استفاده می شود. در واقع دو کنتاکتور برق شهر در زمانی که برق وصل است، برق شهر را در داخل ساختمان توزیع می کنند.
زمانی که برق شهر قطع می شود، کنتاکتور برق شهر و رله کنترل فاز که کار آن نمونه برداری از بار است قطع می شوند، در این زمان دو کنتاکتور ژنراتور کار خود را آغاز می کنند و در زمانی که دوباره برق شهر وصل شود رله کنترل بار نمونه برداری را انجام داده و با تاخیر چند ثانیه خروجی می دهد که در این زمان کنتاکتورهای برق شهر وصل شده و کنتاکتورهای ژنراتور به حالت خاموش در می آیند؛ اگر ژنراتور برق شما اتوماتیک باشد یعنی دارای برد اتوماتیک باشد دو کنتاکتوری که برای ژنراتور در نظر گرفته شده روشن شده و بارهای دارای اولویت را برق دار می کند ولی اگر فقط دارای استارت الکتریکی باشد در صورت قطعی برق برای وصل شدن به ژنراتور باید به صورت دستی آن را روشن کرد. همچنین برای روشن شدن ساسات در ژنراتورهای دستی باید ساسات را خودمان جابجا کنیم اما در ژنراتورهای اتوماتیک می توان از ساسات برقی استفاده کرد. کنتاکتور های به کار رفته در این تابلو ها به صورت اینترلاک تنظیم می شوند. در صورت باز شدن یک کنتاکتور (برای مثال کنتاکتور برق شهر) کنتاکتور دیگر بسته می شود تا مدار به هیچ وجه بی برق نماند.
تابلو برق چنج اور دستی
تابلو برق دیزل ژنراتور کنترل دستی یا تابلو برق چنج اور دستی یکی از ساده ترین نوع تابلو برق ها است. در این تابلو به راحتی می توان تمامی پارامترهای تابلو را مشاهده کرد؛ یکی از مواردی که باید به آن توجه داشت لرزش های وارده ژنراتور به تابلو در زمان انجام کار است که این کار موجب خرابی نمایشگر و عقربه ها می شود. این تابلو دقت پایین در حوزه نمایشگر آنالوگ و در نهایت آسیب پذیر بودن نمایشگر را دارد.
بر خلاف تابلو برق چنج اور اتوماتیک در تابلو برق چنج اور دستی، سوئیچ منبع به صورت دستی انجام می شود؛ یعنی در صورت قطع برق شهری باید ژنراتور توسط اپراتور به صورت دستی و با زدن کلید روشن شود و در طراحی تابلو برق چنج اور دستی، اساس کار را توان کل در نظر می گیرند و به دلیل دستی بودن باید مرجعی برای سنجیدن کنترل فاز وجود داشته باشد تا تغییر ولتاژ و فاز نداشته باشیم به همین منظور از تجهیزاتی مثل کنترل فاز و سیستم های هشدار دهنده (کاربرد سیستم های هشدار دهنده در زمان قطعی برق، دو فاز شدن تک فاز، و اشکال در سطح ولتاژ مشخص می شود.) استفاده می شود.

تابلو برق چنج اور اتوماتیک
این تابلو را معمولا به عنوان پرکاربردترین نوع تابلو می دانند که در دو نوع تابلو AMF و تابلو ATS دیزل ژنراتور می شناسند. در تابلو برق چنج اور اتوماتیک باید حداقل از دو کنتاکتور و یا کلید مجزا استفاده کرد. از این تابلو برای تابلو برق دیزل ژنراتور آماده باش (استندبای) و یا اضطراری استفاده می کنند. و عملکرد آنها در زمانی که دو یا چند منبع داریم به گونه ای است که استفاده کردن از یک منبع به شرط قطع منبع دیگر است.
در تابلو برق چنج اور اتوماتیک کار سوئیچ از یک منبع به منبع دیگر به صورت اتوماتیک و توسط دو کنتاکتور، دو کلید اتوماتیک و یا یک کلید چنج اور انجام می شود. امنیت در تابلو برق چنج اور اتوماتیک حرف اول را می زند چرا که در این تابلوها دیگر نیرو انسانی وجود ندارد و تمامی ورود و خروج ژنراتور به مدار به صورت اتوماتیک انجام می شود. خطایی که در تابلو برق چنج اور اتوماتیک ممکن است به وجود بیاید و بسیار خطرناک باشد، برگشت برق به ژنراتور است؛ یعنی زمانی که برق شهر وصل می شود و برق وارد ژنراتور شود.
تابلو ATS دیزل ژنراتور حفاظت و کنترل (AMF)
تفاوت تابلو ATS با تابلو AMF دیزل ژنراتور در تجهیزات کنترلی آنها است؛ این تابلو جهت حفاظت و کنترل دیزل ژنراتور به کار می رود و در صورت بروز خطا و نقص فنی در ژنراتور، توسط برد کنترلی تشخیص داده و با نمایشگر و علاِئم هشدار دهنده کاربر یا اپراتور را با خبر می سازد و بلافاصله یا بعد از گذشت زمانی کوتاه (حدودا ۸ ثانیه) از قطعی برق دستگاه را مجدد در مدار اصلی قرار می دهد به همین ترتیب دستگاه دوباره شروع بکار می کند. از دیگر وظایف تابلو برق دیزل ژنراتور AMF این است که کاربر را به دیزل ژنراتور یا برق شهری متصل کند و به طور کلی عملکرد AMF ها به این شکل است که از لحظه ی شروع کار دستگاه تا لحظه ای که دستور قطع به دیزل ژنراتور ارسال نشود قطع نمی شود اما تابلو برق های ATS فقط شامل المان های کنترل بریکرها و کنتاکتورهای تابلو برق می باشند.
کلید شهر ژنراتور سکومک چیست؟
تجهیزات تابلو برق چنج اور
برای ساخت تابلو برق دیزل ژنراتور از تجهیزاتی از قبیل کلید اصلی، رله تابلو برق، کنتاکتور تابلو کنترل، برد کنترل استفاده می کنند.
کلید اصلی در تابلو برق چنج اور: برای مواقعی که خطاهایی مانند اضافه بار و ولتاژ اتفاق می افتد جهت حفاظت از ژنراتور استفاده می شود.
رله کنترل در تابلو برق چنج اور: برای قطع و وصل کردن سوخت و همچنین در ابتدا برای روشن کردن دیزل ژنراتور از رله کنترل استفاده می شود.
کنتاکتور در تابلو برق چنج اور: به علت اینکه این قطعه همیشه فعال است می توان از حساس ترین بخش تابلو برق دیزل ژنراتور از آن یاد کرد؛ در تابلو برق دیزل ژنراتور از دو کنتاکتور، یکی برای ژنراتور و یکی هم برای برق شهر به منظور باز و بسته کردن تیغه ها استفاده می شود.
برد کنترل در تابلو برق چنج اور: این قطعه وظیفه کنترل و ذخیره سازی اطلاعات بدست آمده از پارامترهای دیزل ژنراتور را در محدوده زمانی مشخص دارد؛ پارامترهایی مانند کیفیت خروجی، مقدار ولتاژ خروجی، ساعت کارکرد، فشار آب و غیره.
مدار تابلو ATS
همانطور که می دانید در تابلو ATS دیزل ژنراتور در صورت کار کردن یک منبع، منبع دیگری باید قطع شود، یعنی در هر بازه زمانی تنها یکی از منبع ها می توانند به کار خود ادامه دهند.