
هنگام خرید اینورتر برای کارهای صنعتی خود باید اینورتر مناسب را شناسایی کرده، بدانیم اینورتر را برای چه کاری مورد استفاده ماست و البته به مشخصات فنی آن توجه بیشتری بورزیم.
انتخاب اینورتر و خرید اینورتر با در نظر گرفتن (FC)
قدم اول در هنگام انتخاب اینورتر و خرید اینورتر مشخص کردن اندازه و سایز اینورتر در کاربرد و البته در نظر داشتن شاخصه های فنی آن است.
پارامترهای مهم در انتخاب اینورتر مناسب
قبل از انتخاب و خرید اینورتر لازم است موتور مناسب برای کاربری مدنظر خود را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که موتور انتخابی شما چه یک موتور AC معمولی باشد چه یک اسپیندل موتور دور بالا، برای انتخاب اینورتر باید این اطلاعات را داشته باشید:
- توان مصرفی موتور (کیلووات یا اسب بخار)
- جریان مصرفی ماکزیمم
- ولتاژ
- سرعت و فرکانس
جریان مصرفی در حالت بارگذاری کامل، مشخصه بسیار مهمی است که باید به آن توجه کنیم. از لحاظ عملی نیز در نظر گرفتن و مقایسه جریان مصرفی اسپیندل موتور و جریان خروجی اینورتر راه مطمئن تری نسبت به انتخاب اینورتر صرفا بر اساس توان مصرفی و خروجی است. در این مرحله توصیه میشود که محافظه کار باشید تا با انتخاب مناسب بتوانید طول عمر دستگاه خود را افزایش دهید. به خصوص اگر کارکرد مدنظر شما گشتاور ثابت است و یا بار استارت حرکت بسیار بالا است. ممکن است انتخاب اینورتر با جریان خروجی بالاتر از جریان مصرفی موتور هزینه اضافی در بر داشته باشد ولی به تبع آن طول عمر دستگاه افزایش میابد و کارکرد آن قابل اعتمادتر خواهد بود. فاکتور بعدی یعنی ولتاژ ورودی، وابسته به برق در دسترس در محل استفاده از دستگاه است. به طور معمول درایوهایی با توان زیر ۳ اسب بخار با ولتاژ ورودی تک فاز ۲۲۰ ولت سازگار هستند. اگر توانی بالاتر از ۳ اسب بخار موردنیازتان باشد به احتمال بسیار زیاد اینورتر مناسب برای این کاربری سه فاز خواهد بود. در انتخاب اینورترهای سه فاز باید دقت داشته باشید که معمولا پارامترهای اینورتر دو برابر پارامترهای موتور در نظر گرفته میشود. به طور مثال اگر یک موتور با توان مصرفی ۹ کیلووات و جریان مصرفی ۲۲ آمپر داشته باشید؛ اینورتر مناسب این موتور توان ۱۸ کیلووات و قابلیت تامین جریان خروجی تا ۴۴ آمپر را باید دارا باشد. اگر کارکرد دائم موتور الزامی باشد پارامترهای زیر را نیز باید در نظر بگیرید: برای به دست آوردن اطلاعات فوق و مقایسه مدل های مختلف هر اینورتر بهترین روش مراجعه به دیتا شیت آن است. با مطالعه اطلاعات فنی میتوان به تمامی پارامترهای مهم دسترسی داشت همچنین روش سیم بندی و اتصال اینورتر به موتور و کنترلر (PLC) و سایر قطعات را نیز متوجه شد.بسته به نوع کاربری و نیازهای مخصوص هر سیستم ممکن است به اطلاعات زیر نیز نیاز داشته باشید:
نوع بار (گشتاور ثابت یا گشتاور متغیر )
بازه سرعت و مد کنترلی
ابعاد و اندازه
با بررسی آیتمهای موردنیاز برای انتخاب یک درایو مناسب برای موتورمان اولین نکتهای که باید به آن توجه کنیم همخوانی توان است. با وجود اینکه جریان مصرفی موتور مهمترین فاکتور در انتخاب اینورتر است، دانستن توان مصرفی موتور کمک میکند تا بتوانیم انتخاب خود را در بازه محدودتری انجام دهیم و زودتر به نتیجه برسیم.
نوسان ولتاژ ±۱۰%
تغییرات فرکانس ±۳%
بازه سرعت و رنج فرکانس نیز عامل مهم دیگری در انتخاب اینورتر است. بسیاری از تولید کنندگان موتور و اسپیندل توصیه میکنند که هیچگاه موتور با سرعتی کمتر از ۲۰% سرعت ماکزیمم و همچنین ۲۰% بیشتر از سرعت ماکزیمم استفاده نشود. زیرا این نحوه کارکرد باعث افزایش حرارت موتور شده و به آن آسیب وارد مینماید.
نکات مورد توجه:
نصب اینورتر توسط افراد غیر متخصص باعث حادثه خواهد گردید و ناقض گارانتی می باشد .
- همچنین دستکاری قطعات قدرت با توجه به وجود ولتاژ بالا میتواند باعث خسارت جانی گردد.
بدنه اینورتر بایستی به شینه ارت تابلو متصل گردد. · با دست خشک با کی پد کار کنید. ·
- از نصب اینورتر در محیط های قابل اشتعال خودداری کنید. ·
- از نصب اینورتر جهت راه اندازی موتوری با توان بالاتر از توان اینورتر خودداری فرمائید. ·
- از نصب اینورتر در محیط های آلوده به گرد و غبار فلز ، براده چوب ، رطوبت خودداری فرمائید.
- قبل از نصب و راه اندازی اینورتر ، دفتر چه راهنمای آن را با دقت مطالعه نمایید.
نکته هایی برای مکان مناسب و نحوه نصب اینورتر
- اینورتر را در محیط مناسب داخل تابلوی برق نصب کنید، بطوریکه ذرات گرد و غبار و ذرات هادی و مواد شیمیایی و هوای مرطوب به داخل آن نفوذ نکند.
- دستگاه را بصورت عمودی داخل تابلو قرار دهید.
- در طرفین دستگاه پنج سانتیمتر و در بالا و پایین دستگاه حداقل ده سانتیمتر فضای آزاد جهت چرخش هوا در نظر بگیرید.
- در توان های بالا مثل ۳۰ کیلووات به بالا از طرفین پانزده و از بالا و پایین بیست سانتی متر فضای آزاد در نظر گرفته شود.
- از نصب دستگاه در برابر تابش مستقیم نور آفتاب خودداری فرمایید
- فن تابلو را در بالای تابلو و در مکانی قرار دهید تا جریان هوا براحتی از اینورتر عبور نماید.
- دمای کاری اینورتر ۴۰ + تا ۱۰ – درجه سانتیگراد و میزان رطوبت کمتر از % ۹۰ می باشد.
- رطوبت بالا اینورتر را معیوب میکند ، زیرا باعث هدایت سطحی روی بردهای قدرت می گردد و آرک یا جرقه روی برد ایجاد می کند . در ضمن به مرور زمان جذب رطوبت توسط گرد و غبارهای نشسته روی بردهای قدرت ، این مساله را تشدید می کند.
- اینورتر باید در محل ثابت و بدون لرزش نصب شود.
- جهت افزایش ایمنی بین ترمنیالهای ورودی اینورتر وبرق شبکه، از فیوز و کنتاکتور استفاده نمایید.
- از قرار دادن هر گونه کلید، کنتاکتور، بانک خازنی، محافظ نوسانات و … بین موتور و ترمینال های خروجی اینورتر خودداری نمایید.
- قبل از نصب ابتدا پلاک دستگاه خریداری شده را خوانده و از مناسب بودن جریاندهی و ولتاژ آن با موتور تحت کنترل این درایو اطمینان حاصل نمائید.