
از دیگر مشکلاتی که برای درایوها ممکن است رخ دهد و نیاز به تعمیر اینورتر کنترل دور موتور ضروری باشد، ورود ولتاژ اضافه و یا ورود یک ولتاژ ناگهانی است. دلایل مختلفی می تواند باعث ایجاد ولتاژ ناگهانی برای یک درایو باشد. مانند، تاثیرات هارمونیکهای ایجاد شده از تجهیزاتی که در کنار درایو نصب شده است و یا تبدیل موتور به یک ژنراتور، در هنگامی که VFD به یکباره ولتاژ اعمالی به موتور را قطع میکند. یکی دیگر از دلایل آسیب در اینورتر و نیاز به تعمیر اینورتر، افزایش سرعت موتور به وسیله عوامل خارجی است.
علائم خرابی اینورتر
۱. درایو خاموش
قدم دوم در تعمیر درایو بررسی منبع تغذیه و رفع ایرادهای موجود در آن است. بدین صورت که درایو با منبع تغذیه DC محدود و راهاندازی میشود و درستی عملکرد آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
۲. درایو روشن
تعمیر درایو یا اینورتر
- خطاهای اصلی VFD در تعمیر درایو
از اصلی ترین و رایج تری خطاها هنگام تعمیر اینورتر می توان به ارورهای زیر اشاره کرد:
- خطای OV یا اور ولتاژ
- خطای OL یا اورلود
- خطای OC یا اورکارنت
- خطای OH یا اور هیت
- خطای UV یا اندر ولتاژ
در این مطلب به بررسی انواع خطاهای اینورتر می پردازیم.. برخی از خدمات تعمیرات اینورتر به شرح زیر هستند:
- تعمیر درایو دلتا
- تعمیر درایو زیمنس
- تعمیر درایو G120 زیمنس
- تعمیر درایو S120 زیمنس
- تعمیر مستر درایو SIMOVERT زیمنس
- تعمیر درایو اینوت
- تعمیر درایو جفران
- تعمیر درایو سینامیکس
- تعمیر درایو زیموورت
- تعمیر درایو ls
- تعمیر درایو دانفوس
- تعمیر درایو اشنایدر
- تعمیر درایو هیوندای
- تعمیر اینورتر جفران
- تعمیر اینورتر تکو
- تعمیر اینورتر کنترل تکنیک
- تعمیر اینورتر ایبیبی
- تعمیر اینورتر فتک
- تعمیر اینورتر سانترنو
- تعمیر اینورتر وکن
- تعمیر اینورتر کیوما
- تعمیر اینورتر لنز
- تعمیر اینورتر زیما
- تعمیر اینورتر کب
- تعمیر اینورتر اسایدابلیو
تعمیرات تخصصی اینورتر
نکته مهمی که در تعمیر اینورتر کنترل دور موتور وجود دارد بحث اعلام هزینه آن است. دوستان نکته ای که وجود دارد این است که نمی شود به صورت تلفنی خدمت دوستان اعلام هزینه کرد زیرا مثلا یکی از رایج ترین ارورها خطای oc یا همان over current است که می تواند دلایل زیادی داشته باشد که خرابی درایو را به دنبال داشته باشد. در ادامه چند مورد از دلایل خطای OC را با هم بررسی میکنیم.
دلایل ایجاد خطای oc
یکی از رایجترین خطاهایی که در تعمیر اینورتر با آن مواجه میشویم، خطای over current یا همان OC است. خطای OC می تواند از تنظیم نبودن پارامترها باشد یا خراب شدن CT درایو یا در بعضی از درایوها مشکل از igbt درایو است. هر کدام از این اتفاق ها برای درایو افتاده باشد، هزینههای تعمیر متفاوتی به همراه خواهد داشت.
عیب یابی و علت سوختن اینورتر
هشدارها معمولا در نمایشگر اینورترها نشان داده میشوند که همزمان با آن اینورتر نیز میتواند به کار خود ادامه دهد. با وجود این هشدارها اگر مشکل بزرگی در اینورتر وجود داشته باشد بلافاصله اینورتر متوقف می شود. یکی از موارد مهم این است که تنظیم پارامتر درایو حتما باید توسط افراد متخصص انجام گردد وگرنه تنظیم اشتباه باعث سوختن قطعات درایو یا اینورتر میشود.
مورد دیگر رعایت نکردن سیستم ارتینگ است. در صورتی که ارت دستگاه متصل نباشد، احتمال سوختن آن زیاد است.
اتوتیون نکردن موتور توسط اینورتر یکی موارد زیادی است که باعث سوختن درایو میشود. زیرا زمانی که موتور را اتویون می کنیم خود درایو بهترین ضرایب از موتور را برداشت می کند و موتور در بهترین شرایط کار می کند.
مورد بعدی که باعث سوختن اینورتر می شود و باعث می شود که روی کی پد خطا ظاهر شود، خراب بودن سیم پیچ های موتور است که باعث می شود درایو جریان بیش از حد بکشد و باعث سوختن آن شود.
انتخاب نکردن صحیح کیلووات اینورتر یکی دیگر از رایج ترین موارد خرایی در درایو هاست. بهتر است همیشه کیلووات اینورتر یک رنج بالاتر از خود کیلووات موتور انتخاب شود؛ زیرا درایو با ظرفیت نامی خود کار نمی کند و تحت فشار کمتری در موقع روشن بودن قرار می گیرد.
بررسی خطاهای رایج اینورتر
خطای Over current در اینورتر (inverter)
خطای over current که با نماد OC در درایو ها ظاهر می شود معمولا یکی از خطاهای مهم در اینورترها است. این خطا بیانگر اضافه جریان در اینورتر است.
در تنظیم پارامتر های اینورتراگر پارامتر Acc که همان زمان راه اندازی موتور است کم انتخاب شود در نتیجه زمان دور گرفتن موتور کاهش میابد و اینورتر جریان لحظه ای زیادی می کشد و در نتیجه خطای oc ظاهر می شود. این خطا معمولا در درایوهایی با موتور هم کیلووات انتخاب شده باشند بیشتر رخ می دهد.
ممکن است مد کنترلی درایو درست انتخاب نشده باشد و خطای oc طاهر شود.
در صورتی که پارامتر ها اصولی تنظیم شد و باز خطای oc روی نمایشگر درایو بود احتمال زیاد ct های اینورتر اسیب دیده که در بعضی موارد باعث سوختن IGBT درایو ها نیز می شود.
خطای over voltage در تعمیر اینورتر (inverter)
یکی دیگر از خطاهای رایج هنگام تعمیر اینورتر، خطای over voltage ای OV است که بیانگر اضافه ولتاژ است.
اول از از همه باید از صحت برق ورودی اطمینان حاصل کنیم. زیرا ممکن است ولتاژ ورودی نوسان داشته باشد و این امر باعث به وجود امدن خطا شود. برای رفع ان باید از فیلتر ورودی استفاده کنیم.
در زمان هایی که link dc بیشتر از حد مجاز شود error OV در درایو ظاهر می شود که باید برای رفع این مشکل از مقاومت ترمز استفاده نمود.
اگر ولتاژ ورودی بیشتر از حد زیاد شود داخل اینورترها حفاظی است به نام وریستور که زمانی که ولتاژ نوسان کند این وریستورها سوخته و خطای OV در درایو ظاهر می شود. این کار برای حفاظت از مدارهای داخلی اینورترها اتخاذ شده معمولا در بیشتر درایوها وریستورها عمل نمی کند و باعث آسیب زدن به مدار قدرت درایو می شود.
خطای Over load یا OL در اینورتر (inverter)
یکی از خطاهای رایج در تعمیر درایو خطای OL یا Over Load هست که بیانگر اظافه بار است. اینورترها مقدار دمای مناسب را متناسب با سایز و کارکرد آن تعیین می کنند. در صورتی که موتور گرم شود به مدت زمان کوتاهی به کار خود ادامه داده و پس از آن فرمان قطع را صادر خواهد کرد. به عبارتی دیگر ممکن است در صورت زیر بار بودن موتور در لحظه راه اندازی درایو جریان زیادی تحمل کندو ارور OL روی پنل ظاهر شود. در این حالت می توان با تغیر مد کاری یا افزایش گشتاور یا افزایش ACC و.. این ارور را از بین برد.
اگر باری که روی شفت موتور یا گیربوکس به هر دلیلی بیش از ظرفیت مجاز اینورتر باشد خطای OL روی درایو ظاهر می شود که در این حالت درایو مناسب برای موتور انتخاب نشده است.
همچنین ممکن است علت نمایش خطای OL خرابی درایو باشد که احتمال دارد IGBT یا سایر قسمت های درایو اسیب دیده باشد که باید برای تعمیرات درایو را ارسال نمایید.
خطای Under Voltage یا UV در اینورتر (inverter)
خطای OV یکی از دیگر از رایجترین خطاها هنگام بررسی و تعمیر درایو و اینورتر است. در درایو بیانگر افت ولتاژ در اینورتر است. اگر ولتاژ در درایو بیش از حد متوسط باشد، اینورتر قطع می شود. با این اتفاق ورودی اینورتر قطع و یا ولتاژ تغذیه آن نیز کم شده و در نتیجه افت ولتاژ به وجود میآید.
برای برطرف کردن عیب اول باید از صحت برق ورودی اطمینان حاصل کنیم. با ولت متر باید برق ورودی را اندازه گرفت. اگر برق ورودی کمتر از حد مجاز باشد این خطا در درایو ظاهر می شود.
ممکن است نوسانات برق باعث خرابی مدار قدرت اینورتر شده باشد که در این صورت باید درایو برای متخصص ارسال شود.
خطای Over Heat یا OH در اینورتر (inverter)
یکی از دلایل گرم شدن اینورتر خراب بودن قطعات داخلی آن است که با این کار فن داخل درایو نیز روشن می شود. زمانی که دمای محیط افزایش یابد، قطعات داخلی گرم شده و باعث آسیب درایو می شود. البته دمای پایین نیز مناسب درایو نمی باشد و درایو نیز در دماهای پایین به کندی عمل می کند. ممکن است زمانی این خطا رخ دهد که دمای محیط بیش از حدِ استاندارد باشد یا ممکن است فن درایو سوخته باشد که باعث بروز خطای OH میشود.
در واقع کد خطای OH یا Over heat در اینورترها یکسان است.
خطای قطع فاز ورودی اینورتر (inverter)
کد این خطا در هر اینورتر متفاوت است.
خطای قطع فاز خروجی اینورتر (inverter)
کد این خطا در هر اینورتر متفاوت است.
خطای short circuit در اینورتر (inverter)
این خطا معمولا با sc نمایش داده می شود که بیانگر وقوع اتصال کوتاه در درایو است.
خطای Earth در اینورتر (inverter)
لازم است برای حفاظت از اینورتر ارت ان حتما نصب شده باشد.
رایج ترین دلایل خرابی اینورتر
۱. توجه نکردن به برچسب اینورتر: تکفاز یا سه فاز بودن اینورتر و اتصال برق اشتباه باعث خرابی اینوتر می شود.
2. خراب بودن خازن است، خازن جزو ضعیفترین بخشهای اینورتر محسوب میشود، اولین بخشی که آسیب میبیند و نیاز به تعویض دارد خازن است.
3. خرابی IGBT سومین مورد میتواند باشد که به دلیل حرارت زیاد و یا وجود تهویه نامناسب و حتی با ضربه موجب شکستگی آن شود.
4. خرابی فیوزهای ورودی که جزو بخش های حساس اینورتر نیز محسوب میشود و پس از برطرف کردن ایراد و اتصال کوتاه باید تعویض گردد.
5. معیوب بودن باتری اینورتر۰ باعث می شود که اینورتر روشن نشود.
6. معیوب بودن کلید برق باعث قطعی اینورتر نیز می شود.
7. ضعیف شدن باتری اینورتر نیز باعث روشن نشدن اینورتر میشود که برای حل این مشکل باید باتری را چند ساعت شارژ کرد و یا اگر باتری قدیمی در اینورتر نصب شده آن را تعویض کرد.
8. شل بودن پایانههای باتری باعث روشن نشدن اینورتر شده که باید آن را از نظر داشتن خوردگی بررسی و پیش از محکم کردن نیز آنها را تمیز کرد.
9. وجود صدای هشدار که دلیل آن می تواند وجود اضافه بار بر روی اینورتر باشد و یا فن خنک کننده آن گیر کرده باشد. اگر فن خنک کننده موجود در اینورتر نتواند دمای مناسب را برای اینورتر فراهم کند، اینورتر خاموش و یا با ایجاد آلارم، درخواست خاموش کردن اینورتر را خواهد داشت.
10. نمایش کد نادرست روی صفحه نمایش اینورتر نشاندهنده خرابی آن است. این کدها نشاندهنده وجود یک مشکل داخلی در اینورتر است که نیاز به تعویض داشته و یا علت آن میتواند یک مشکل خارجی باشد. مشکلات خارجی نظیر کابل باتری، سیم ورودی و خروجی اینورتر و سیم بار اینورتر و غیره که نیاز به بررسی دارد.
11. شنیدن صدا از اینورتر نیز جزو خرابی ها محسوب میشود. البته منظور صدای فن خنککننده است که نشاندهنده نیاز به تمیزی فن می باشد.
برخی از انواع خطاها در اینورتر و راهکارهای آن
۱. خطا Err23=23 در زمان روشن شدن: علت آن اتصال موتور یا کابل خروجی به زمین است که در این صورت باید عایق کابل موتور و خروجی اندازهگیری گردد.
2. خطای اضافه بار (OL): علت این خطا زیاد بودن ظرفیت بار از ظرفیت درایو، تعیین اشتباه گشتاور و تنظیمات اشتباه در اینورتر است. برای حل این مشکل و تعمیر اینورتر باید این اشتباهات را برطرف کرد.
3. خطای comfault: علت آن ایجاد مشکل در کابل یا کی پد یا طولانی بودن کابل است. برای حل این خطا نیز باید موارد گفته شده را بررسی کرد.
4. خطای (OL2): علت این مشکل خرابی موتور و وجود جریان زیاد در اینورتر است که با انجام تست جریان و تست از عملکرد موتور و اینورتر به شکل جداگانه میتوان آن را رفع نمود.
راهکارهای برخی از مشکلات در زمان تعمیر درایو
ردیف | نوع مشکل | راهکارها |
---|---|---|
۱ | ولتاژ زیاد | روشن کردن کنترل کننده اضافه ولتاژ در درایو، بررسی کارکرد مقاومت و چاپر ترمز، کاهش سرعت در زمان بیشتر |
۲ | ولتاژ کم | چک ورودی ولتاژ، بررسی منبع تغذیه و فیوز، بررسی کنتاکتور و ایزولاتور |
۳ | اضافه جریان | بیش از حد نبودن بار موتور، چرخش صحیح موتور، تست کابل موتور، کاهش زمان افزایش سرعت |
تعمیر اینورتر ۱۲ به ۲۲۰
اینورتر ۱۲ به ۲۲۰ یک مبدل است که جهت تبدیل برق ۱۲ ولت باتری به برق ۲۲۰ ولت شهری استفاده میشود. از این وسیله میتوان برای مکانهایی مانند باغ، ویلا، مسافرت، کیوسک برق و غیره استفاده کرد. این کالا برای مکانهایی که دسترسی به برق شهری وجود ندارد، بسیار پرکاربرد است. محصولی که دارای توانهای مختلفی از ۱۵۰ وات تا ۲۵۰۰ وات است. تعمیر اینورتر ۱۲ به ۲۲۰ در صورت آسیب میتواند توسط متخصصین شرکت نیک صنعت انجام شود. برای جلوگیری از نیاز به تعمیر اینورتر ۱۲ به ۲۲۰ بهتر است که لایههای حفاظتی چون حفاظت در برابر حرارت بالا، حفاظت در مقابل ولتاژ پایین و ولتاژ بالا و غیره را در زمان خرید در نظر داشت.
افزایش راندمان اینورترها
برای افزایش راندمان و کاهش هزینه تعمیر اینورتر توجه به نکات زیر بسیار موثر است:
- محدوده دما بین ۱۰- تا ۴۰ درجه سانتیگراد انتخاب شود.
- جلوگیری از ایجاد تداخل امواج الکترومغناطیسی بسیار تاثیرگذار است.
- پیشگیری از نفوذ آب، بخار، گرد و غبار و آلودگیهایی چون فیبر پنبه و پودر فلزات.
- جلوگیری از ورود نمک، روغن و گازهای خورنده.
- نصب اینورتر در مکانهایی که لرزش بالا دارند انجام نشود، میزان لرزش مناسب جهت نصب باید کمتر از ۰.6G در نظر گرفته شود.
- نصب در محیط های مرطوب انجام نشود، میزان رطوبت استاندارد برای اینورتر باید کمتر از ۹۵ درصد باشد.
- تمیز کردن پایههای اینورتر بسیار مهم است.
- عدم نصب در مکانهای خطرناک مانند مکانهایی که گاز، مایع و جامد قابل احتراق و انفجار دارند.
مراحل تعمیر اینورتر
برای تعمیر اینورتر کنترل دور موتور لازم است یکسری مراحل انجام شود تا سریعتر مشکل آن رفع گردد به خصوص برای درایوهای اینورتری که حساسیت بالایی دارند.
۱. عیب یابی
اولین مرحله برای تعمیر اینورتر عیبیابی است. اگر عیبهای موجود در اینورتر به درستی تشخیص داده شود در وقت و هزینه نیز صرفهجویی بسیاری را به وجود میآورد. در اولین مرحله از تعمیر اینورتر کنترل دور موتور باید صفحه نمایش و اتصالات مرتبط با اینورتر بررسی شود تا قطعی آن را تشخیص داده و سپس تعمیر اینورتر را شروع کرد. پس از آن دمای اینورتر و درایو فرکانس آن را بررسی کنید. اگر بر روی درایو گرد و غباری وجود دارد باید آن را رفع نمایید. یکی دیگر از مشکلات اینورترها قطع و محکم نبودن اتصالات برق ورودی به درایو و موتور است.
۲. تعمیر اینورتر
پس از شناسایی عیب و ایرادات اینورتر، نوبت تعمیر اینورتر است. این تعمیرات با توجه به کارکرد و کاربرد اینورتر باید انجام گیرد. چرا که درایوهای اینورتر مختلفی توسط تولیدکنندهها ساخته میشود و ممکن است درایوهای اینورتر مشابه هم نیز وجود نداشته باشند. توجه به برچسب اطلاعات یا دفترچه راهنما در زمان تعمیر بسیار مهم است. زیرا که براساس آن میتوان ولتاژ مناسب را به اینورتر اعمال کرد. ضمن این که در زمان تعمیر اینورتر کنترل دور موتور باید خازنها را با دقت بالا تعویض کرد.
۳. خرید قطعه مناسب
گاهی برای تعمیر اینورتر، نیاز به خرید و تهیه قطعات نو و جایگزینی آن با قطعات آسیب دیده و معیوب قبلی است. در زمان تعمیر درایو باید مناسب بودن و کیفیت بالا را برای آنها در نظر گرفت تا تعمیر به درستی انجام شود.
۴. ایجاد ارتباط میان اینورتر و سایر دستگاهها
برای فعالسازی اینورتر باید آن را به صورت آزمایشی بررسی کنید و با اتصال با دیگر دستگاهها سالم بودن اینورتر را بررسی نمایید.
در حالت کلی در زمان تعمیر اینورتر کنترل دور موتور باید سه بخش بسیار مهم در اینورتر بررسی شود که عبارت است از:
- واحد مدار یکسوکننده: اینورترها برق ورودی خود را از طریق پل دیود تمام موج سه فاز تغییر میدهند یعنی برق AC را به برق DC تبدیل می کنند.
- واحد مداری DC: این بخش برق میانی DC را در خازن هایی که توان بالا دارند ذخیره خواهند کرد.
- واحد مدار وارونگر: در این بخش برق مدار DC را به برق AC تبدیل میکند. زیرا که برق مصرفی موتورها از نوع AC است.
نصب اینورتر
مجموعه نیک صنعت واجد مجزایی برای تعمیر درایو و نصب انواع اینورترها تاسیس کرده که نیروهای زبده این مجموعه قادر به نصب تمام اینورترها در برندهای مختلف هستند که در پایین به چند نوع از این برندها اشاره می کنیم:
- نصب اینورتر سینامیکس زیمنس
- نصب اینورتر دلتا
- نصب اینورتر های چینی
- نصب اینورتر