
درایو کنترل سرعت آسانسور چیست؟
درایو آسانسور یکی از قطعات مهم آسانسور و تاثیرگذار در کیفیت حرکت کابین آسانسور میباشد. شاید شما هم تجربهی تکان و لرزش کابین آسانسور به هنگام شروع حرکت و حتی توقف آن را داشتهاید. این تکانهها ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که در اکثر مواقع مربوط به سرعت و دور موتور آسانسور میباشد. با به کارگیری درایو آسانسور میتوان بصورت چشمگیری این تکانهها و لرزشها را خنثی کرد. درایو آسانسور با تنظیم دور موتور گیربکس آسانسور باعث میشود که در موتورهای آسانسور، شروع حرکت به آرامی رخ دهد و مانع از ایجاد تکانه و لرزش در کابین آسانسور میشود. با توجه به همین کارکرد، به درایو آسانسور، درایو کنترل کننده دور موتور نیز گفته میشود.
درایو آسانسور(Elevator Drive)، یکی از مهمترین قطعات در آسانسور محسوب میشود. درایو کنترل سرعت آسانسور یا به اختصار درایو آسانسور، یک قطعه الکترونیک قدرت است که در تابلو فرمان آسانسور قرار میگیرد. استفاده از درایو آسانسور مزایای بسیاری دارد که از مهمترین مزایای استفاده از درایو آسانسور، افزایش کیفیت حرکت کابین آسانسور است. بطور کلی استفاده از درایو آسانسور باعث از بین رفتن تکانهها و لرزشهای کابین آسانسور در مقاطع حرکتی مختلف آن همچون زمان استارت و توقف میشود. درایو آسانسور متناسب با نوع موتور آسانسور و تابلو فرمان، انواع مختلفی دارد که در این صفحه شرکت آسانسور کلمان قصد دارد ضمن معرفی کامل انواع مختلف درایو آسانسور، مزایای استفاده از آن را نیز بیان کند.
درایو آسانسور چگونه کار میکند؟
برای کنترل دور موتور آسانسور باید توان موتور آسانسور را کنترل نمود. دو فاکتور مهم در تولید توان در موتور آسانسور ولتاژ و جریان میباشد. درایو آسانسور ولتاژ ورودی با توان ثابت را از صفر به توان خروجی با ولتاژ متغییر، تغییر میدهد. همین روند ملایم تغییر توان و ولتاژ درآسانسور درایو دار باعث میشود که موتور آسانسور هنگام استارت به آرامی شروع به حرکت کند و تکانه و لرزشی به کابین آسانسور وارد نشود. در صورت نبودن درایو آسانسور، موتور آسانسور هنگام استارت به یکباره و در کسری از ثانیه به حداکثر توان و دور نامی خود خواهد رسید که همین موضوع باعث ایجاد تکانه های شدید در کابین آسانسور میشود. در درایو آسانسور ابتدا برق اصلی شهر تبدیل به ولتاژ DC میشود. سپس با کمک اینورترهای تعبیه شده در تابلو، ولتاژ DC به ولتاژ AC با فرکانس و ولتاژهای متغیر تبدیل میشود.
انواع درایو آسانسور
درایوهای آسانسور را با توجه به نوع موتور آسانسور و تابلو فرمان به انواع مختلفی تقسیم بندی میکنند و از آنجا که درایو آسانسور به نوعی مغز متفکر تابلو فرمان است، برای تقسیم بندی درایو میتوان به تقسیم بندی تابلو فرمانهای آسانسور اشاره نمود. بنابراین همانطور که در مقاله انواع تابلو فرمان آسانسور اشاره شد، میتوان تابلو فرمان آسانسور را به انواع زیر طبقه بندی نمود:
- تابلو فرمان دو سرعته (2SPD) یا تابلو فرمان بدون داریو
- تابلو کنترل درایو دار (3VF)
تابلو فرمان دو سرعته
همانطور که در مقالهی انواع موتورهای گیربکس آسانسور نیز توضیح داده شد، تابلو فرمان آسانسور دوسرعته مختص موتورهای دارای دو سرعت دور کند و دور تند میباشد. در این موتورها زمانی که آسانسور شروع به حرکت میکند، موتور با دور تند فعال شده و شروع به حرکت میکند و هنگام رسیدن کابین آسانسور به مقصد نیز آسانسور وارد دور کند شده و از حرکت میایستد و در تراز درب طبقه آسانسور متوقف میشود.
تابلو کنترل درایو دار
تفاوت تابلو کنترل درایو دار با تابلو فرمان دو سرعته در حرکت و تغییر سرعت بسیار ملایم و آرام آن میباشد. درایو آسانسور این نوع تابلو فرمان مانع از حرکت تند و شدید آسانسور میشود که همین موضوع باعث آغاز حرکت ملایمتر و توقف نرمتر آن خواهد بود. از نکات مهم تابلو فرمان درایو دار، کم و زیاد شدن بسیار ملایم سرعت موتور آسانسور هنگام تغییر حالت سرعت از کند به تند یا برعکس میباشد. همین ملایمی تغییر سرعت در درایو آسانسور این نوع تابلو فرمان باعث میشود که تکان و لرزشی هنگام حرکت کابین احساس نشود. بطور کلی درایو به عنوان واسطهای میان برق شهر و موتور آسانسور عمل میکند. این فرآیند و برنامهریزیهای درایو آسانسور به گونهای صورت میپذیرد که با عبور کابین آسانسور از مقابل تراز طبقات، هیچگونه لرزش و تکانهای در آسانسور احساس نشود.
مزایای استفاده از درایو آسانسور
همانطور که اشاره شد مزایای بسیاری در استفاده از درایو آسانسور وجود دارد که مهمترین آن ارتقای کیفیت حرکت کابین آسانسور میباشد. از دیگر ویژگیها استفاده از درایو در سیستم آسانسور میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
- افزایش طول عمر مفید قطعات مکانیکی آسانسور که در معرض تکانه و لرزشهای کابین قرار دارند
- کاهش لرزش و تکانههای کابین آسانسور
- کم شدن صدای آسانسور به دلیل استفاده از کنتاکتورهای کوچکتر در کنار درایو آسانسور
- کاهش استهلاک موتور همچون روغن موتور آسانسور و کم شدن دفعات داغ شدن موتور آسانسور
- کاهش هزینههای سرویس و نگهداری آسانسور
- خنثی شدن تکانهها و لرزشهای کابین هنگام توقف در تراز طبقه و یا هنگام شروع حرکت
بهترین برند درایو آسانسور
درایو آسانسور را به عنوان یکی از قطعات مهم، باید کیفیت و طراحی و ساخت استاندارد آن را مورد توجه قرار داد. شرکتهای مطرح بسیاری چه در داخل ایران و چه در خارج از کشور، به طراحی، ساخت و عرضه درایوهای آسانسور میپردازند. برخی از برترین شرکتها و برندهای خارجی فعال در حوزه تولید درایو آسانسور شامل: ای بی بی، زیمنس، یاسکاوا و جفران هستند. درایوهای آسانسور تمامی این برندها در کشور ایران قابل سفارش و تهیه میباشند؛ اما بهتر است این قطعات را از نمایندگیهای معتبر آنها خریداری نمائید تا محصول با گارانتی اصل کالا برای شما ارسال شود.
نکتهای که در زمینه درایوهای آسانسور خارجی وجود دارد، این است که به علت تحریم بودن کشور ایران دارای هزینه و قیمت بسیار بالایی هستند؛ اما نگران نباشید زیرا، در صورتی که توانایی تهیه درایو آسانسور برندهای خارجی را ندارید، میتوانید از نمونههای مشابه داخلی استفاده کنید. شرکتهایی که به صورت داخلی در ایران در زمینه طراحی و ساخت درایو آسانسور فعال هستند، همواره محصولاتی بسیار باکیفیت به بازار ارائه میکنند که میتوانند با نمونههای خارجی رقابت کنند.
جمعبندی مطالب
درایوهای آسانسور، امروزه جزو پرکاربردترین و مهمترین قطعات آسانسور محسوب میشوند. به طور معمول، آسانسورهایی که از این قطعه استفاده نمیکنند از رده خارج شدهاند و با آسانسورهای درایودار جایگزین شدهاند. البته، میتوان آسانسورهای قدیمی که از تابلو فرمان دو سرعته استفاده میکنند را با تجهیز نمودن به درایوهای مخصوصی، به آسانسورهای درایو دار تبدیل نمود. وظیفه درایو آسانسور، کنترل سرعت و بهبود کیفیت در حرکت کابین آسانسور است. بنابراین، بهتر است در نصب آسانسور خود، استفاده از درایو آسانسور را نیز در نظر داشته باشید تا بتوانید کیفیت آسانسور را بهبود دهید. آسانسورهایی که از درایو در تابلو فرمان خود بهرهگیری میکنند، کابین را با سرعتی بسیار ملایم و نرم حرکت میدهند و این امر تجربه کاربری بسیار مطلوبی را برای افراد ایجاد میکند.