سیم و کابل سیمپود

مراحل سیم کشی ساختمان

سیم کشی ساختمان، یکی از مهم‌ترین مراحل در ساخت و ساز و نصب تجهیزات الکتریکی در منازل، دفاتر و ادارات است. در این مرحله، سیم‌های برق و اتصالات آن‌ها بین دستگاه‌های الکتریکی، برق شهری و پریز‌ها، به صورت صحیح و مطابق با استانداردهای ایمنی و الکتریکی نصب می‌شوند.

برای سیم کشی ساختمان، ابتدا با استفاده از دستگاه‌های لازم، محل نصب و جایگاه تجهیزات الکتریکی را تعیین می‌کنیم. سپس، سیم‌های الکتریکی را از نقاط مناسبی به همراه پروانه‌های کابل و محافظ کابل عبور می‌دهیم. در نهایت، اتصالات بین سیم‌ها را با استفاده از کانکتورهای مناسب و با رعایت اصول ایمنی و الکتریکی صورت می‌دهیم.

انجام درست این مراحل، شما را مطمئن خواهد کرد؛ که تجهیزات الکتریکی، در منزل شما، به صورت ایمن و مطابق با استانداردهای الکتریکی، نصب شده‌اند.

انواع سیستم سیم کشی برق ساختمان

سیستم سیم کشی برق ساختمان، به دو نوع روکار و توکار تقسیم می‌شود. در سیستم سیم کشی روکار، سیم‌ها به صورت آشکار و به شکل لوله یا لوله خمیده در سطح دیوار نصب می‌شوند.

در سیستم سیم کشی توکار، سیم‌ها در کانال‌هایی که در دیوار نصب می‌شوند، قرار می‌گیرند. این روش سیم کشی نسبت به سیم کشی روکار، ساده‌تر و با هزینهٔ کمتری اجرا می‌شود.

در ادامه به معرفی ۳ روش انجام سیم کشی توکار می پردازیم:

الف) سیم کشی توسط قوطی کلید و پریز به جای قوطی تقسیم
یکی از روش‌های سیم کشی توکار، استفاده از قوطی کلید و پریز به جای قوطی تقسیم است. در این روش، قوطی کلید و پریز در نقاط مختلف ساختمان نصب می‌شود. و سیم‌ها از طریق آن به هم متصل می‌شوند.

ب) سیم کشی با استفاده از تابلوی توزیع یا جعبه فیوز
در روش دیگری از سیم کشی توکار، از تابلوی توزیع یا جعبه فیوز برای سیم کشی استفاده می‌شود. در این روش، تمام سیم‌ها به تابلوی توزیع یا جعبه فیوز متصل می‌شوند. و از آن‌جا، به تمام نقاط ساختمان، سیم‌کشی انجام می‌شود.

ج) سیم کشی با جعبه تقسیم
روش سوم سیم کشی توکار، استفاده از جعبه تقسیم است. در این روش، سیم‌ها از تابلوی توزیع یا جعبه فیوز، به جعبه تقسیم متصل می‌شوند. و از آنجا سیم کشی به نقاط مختلف ساختمان انجام می‌شود.

اینورتر LS چیست؟

نحوه انتخاب سیم مناسب برای برق کشی ساختمان

انتخاب سیم مناسب برای برق کشی ساختمان، یکی از مهم‌ترین تصمیماتی است که باید در فرآیند سیم کشی برق ساختمان بگیرید. آشنایی با فاکتورهای انتخاب سیم مناسب، در این مسیر به شما کمک می‌کند. ابتدا باید جریان الکتریکی مورد نیاز را با توجه به ولتاژ، قدرت و عملکرد تجهیزات، شناسایی کنید.

نوع سیم نیز بر انتخاب سیم مناسب تأثیر دارد. سیم‌های PVC برای پروژه‌های خانگی و ساختمانی مناسب هستند؛ اما برای پروژه‌های صنعتی، بهتر است از سیم‌های نوع H07RN-F و یا سیم‌های خاص نظیر سیم‌های نوع T اسپلیتی استفاده کنید. فاصلهٔ بین تجهیزات، شرایط محیطی، استاندارد‌های الکتریکی، ضخامت سیم و نصب و نگهداری آسان، دیگر مؤلفه‌های مهم هستند.

در نهایت، برای انتخاب سیم مناسب برای برق کشی ساختمان، باید به شرایط خاص پروژه‌ی خود توجه کنید. و با مراجعه به فروشندگان معتبر سیم الکتریکی، گزینه‌های مختلف را بررسی کرده و بهترین سیم را انتخاب کنید.

مشاهده اینورتر پرتو صنعت

تفاوت سیم کشی سری و موازی چیست؟

در ادامه به بررسی به اطلاعات تکمیلی راجع‌به تفاوت سیم کشی سری و موازی می پردازیم:

۱.سیم کشی سری:
در سیم کشی سری، تمام تجهیزات الکتریکی به یک سیم برق متصل می‌شوند. به عبارت دیگر، جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر روی همان سیم انتقال می‌یابد. و این سیم از میان تمام تجهیزات عبور می‌کند. بنابراین، در صورت قطعی سیم یا ایجاد مشکل در یکی از تجهیزات، جریان در کل سیستم قطع خواهد شد.

۲.سیم کشی موازی:
در سیم کشی موازی، تمام تجهیزات به دو یا چند سیم برق متصل می‌شوند. به عبارت دیگر، هر یک از تجهیزات، به یک سیم برق وصل می‌شود. و آن سیم‌ها، برای اتصال به منبع برق، به صورت موازی قرار می‌گیرند.

در نتیجه، در صورت قطع شدن یک سیم برق یا ایجاد مشکل در یکی از تجهیزات، تنها در همان نقطه قطع خواهد شد. و بقیهٔ تجهیزات همچنان کار خود را ادامه می‌دهند.

سیم کشی موازی، اغلب برای ساختمان‌های بزرگ با تجهیزات متعدد مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا این روش امکان تغییر و افزودن تجهیزات جدید به سیستم برق را فراهم می‌کند. همچنین، برای کاهش خطرات ایمنی و جلوگیری از قطع شدن کل سیستم، سیم کشی موازی بهتر است.

سیم و کابل سیمپود
سیم و کابل سیمپود

تفاوت سیم کشی کلید و پریز چیست؟

تعداد سیم‌ها: سیم کشی کلید معمولاً دارای ۳ سیم است، در حالی که سیم کشی پریز دارای ۴ سیم است.
جریان الکتریکی: سیم کشی پریز باید جریان الکتریکی بیشتری را تحمل کند.
محل نصب: سیم کشی پریز به طور معمول، نسبت به کلید، در ارتفاعات بالاتری نصب می‌شود.
به طور کلی، سیم کشی پریز برای تغذیه دستگاه‌های الکتریکی و سیم کشی کلید برای کنترل تجهیزات الکتریکی استفاده می‌شود. و در اصل، پریز به عنوان یک منبع تغذیه و کلید به عنوان سوئیچ عمل می‌کند.

اینورتر اینوت چیست؟

معرفی مراحل سیم کشی

در ادامه به معرفی مراحل سیم کشی می پردازیم:

۱. مرحله انتخاب نوع سیستم برق کشی
یکی از اولین مراحل سیم کشی ساختمان، انتخاب نوع سیستم برق کشی است. در این مرحله باید تصمیم بگیرید؛ که سیم کشی ساختمان به صورت روکار انجام شود یا توکار. و نوع سیستم برق کشی مورد استفاده را تعیین کنید.

۲. تهیه و طراحی نقشه یا پلان برق کشی ساختمان
بعد از انتخاب نوع سیستم برق کشی، مرحلهٔ بعدی، طراحی نقشه یا پلان برق کشی ساختمان است. در این مرحله باید نقاط مورد نیاز برق، قوطی‌ها، پریزها و روشنایی روی دیوارها و سقف را علامت گذاری کنید.

۳. علامت گذاری محل قوطی های برق، پریزها و روشنایی بر روی دیوارها و سقف
بعد از طراحی نقشه یا پلان برق کشی، مرحلهٔ بعدی، علامت گذاری محل قوطی‌های برق، پریزها و روشنایی، روی دیوارها و سقف است. این علامت گذاری به کارگران کمک می‌کند؛ تا در مراحل بعدی، به راحتی سیم کشی را انجام دهند.

۴. نصب قوطی های برق بر روی دیوار
مرحلهٔ بعدی سیم کشی ساختمان، نصب قوطی های برق روی دیوار است. باید قوطی‌های برق را در نقاط مورد نیاز، به صورت منظم، و متناسب با نقشه یا پلان برق کشی، نصب کنید.

۵. شیارزنی دیوار برای عبور دادن لوله ها
در مرحلهٔ شیارزنی دیوار برای عبور دادن لوله‌ها، باید دقت کنید که شیارها به اندازهٔ کافی عمیق و منظم باشند؛ تا لوله‌ها به خوبی در آنها قرار بگیرند.

۶. لوله گذاری
مرحلهٔ بعد، لوله گذاری است. در این مرحله، باید لوله‌های برق کشی را به شکلی صحیح و منظم، در دیوارها و سقف ساختمان قرار دهید.

۷. سیم کشی ساده برق
بعد از لوله گذاری، مرحلهٔ سیم کشی ساده برق آغاز می‌شود. در این مرحله، سیم‌های برق به صورت صحیح در لوله‌ها قرار می‌گیرند. و به نقاط مورد نیاز متصل می‌شوند.

۸. نصب تجهیزات روشنایی
مرحلهٔ آخر سیم کشی ساختمان، نصب تجهیزات روشنایی است. در این مرحله باید تجهیزات روشنایی مورد نیاز، مانند چراغ‌ها و لامپ‌ها، را نصب کنید.