
تفاوت سیم های فلزی و غیر فلزی چیست؟
نام غیر فلزی به روکش بیرونی اشاره دارد که سیم های جداگانه را به هم متصل می کند (مانند یک کابل). این بر خلاف سیمکشی کابل یا مجرای روکش فلزی است که در آن دسته هادیهای جداگانه توسط نوعی سیم پیچ فلزی یا مجرای فلزی محافظت میشوند. لازم به ذکر است هر کدام از این دو مدل در مکانهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.
سیم کشی CTS یا TRS))
در این نوع سیم کشی از کابل های تک هسته ای یا دو هسته ای یا سه هسته ای TRS با کابل های بیضی شکل مدور استفاده می شود. کابل های تک هسته ای محبوبیت بیشتری در استفاده داشته و ترجیح داده می شوند. کابلهای TRS ضد فرایندهای شیمیایی، ضد آب، ضد بخار هستند اما کمی تحت تأثیر روغن روانکاری قرار دارند. این کابل های TRS به دلیل وزنی که دارند بر روی سطح چوبی ساج و چوبی که حداقل ضخامت ۱۰ میلی متر کار می شوند تا توان آن را داشته باشد.
کابل ها با استفاده از گیره های پیوندی برنجی حلقوی (گیره سگک) که قبلاً روی خفاشی ها با پین برنجی ثابت شده اند و روی فاصله ۱۰ سانتی متری برای اجرای افقی و ۱۵ سانتی متر برای عمودی قرار دارند.
سیم کشی سرب
روکش سیم و کابل های سربی معمولاً از پلاستیک PVC ساخته می شوند که ممکن است حاوی سرب باشد. سرب به دلایل مختلفی در PVC استفاده می شود. برای سیم و سیم کشی، سرب، پلاستیک را انعطاف پذیرتر می کند و کار سیم کشی را زیبا تر و راحت تر می کند. این در حالی است که این کابل ها می توانند خطر آتش سوزی را کاهش می دهد.
یکی از جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان سیم کشی سرب عنوان می شود. در این نوع سیم کشی از رساناهایی استفاده می شود که با VIR عایق بندی شده اند و با یک غلاف بیرونی آلیاژ آلومینیوم سرب پوشیده شده و حاوی حدود ۹۵٪ سرب است. غلاف فلزی از کابلها در برابر آسیب های زیر محافظت می کنند.
آسیب مکانیکی
رطوبت
خوردگی
اینورتر LS چیست؟
انواع سیم کشی ساختمان
روش های مختلفی برای سیم کشی ساختمان وجود دارد. مطابق با محل نصب لوله (این که روی کار باشد یا در زیر مصالح تعبیه شده باشد)، دو نوع سیم کشی وجود دارد:
سیم کشی سطح یا روکار
سیم کشی مخفی یا توکار
در ادامه تلاش می کنیم هر کدام از روش ها را شرح داده تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
سیم کشی توکار جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان
اگر مجراها در داخل شکاف های دیواری با کمک گچ کاری پنهان شود، به آن سیم کشی مخفی پنهان یا توکار گفته می شود. به عبارت دیگر، سیستم سیم کشی الکتریکی در داخل دیوار، سقف یا کف که با کمک لوله کشی پلاستیکی یا فلزی صورت می گیرد، سیم کشی توکار نامیده می شود. برق کشی توکار، امروزه از محبوب ترین، زیباترین، قوی ترین و رایج ترین سیستم برق کشی ساختمان است.
در سیم کشی توکار لوله ها، لوله های استیل معروف به مجراها با استفاده از قلاب های لوله ای (سیم کشی سطح) یا در دیواره ها در زیر گچ دفن می شوند. در ایران غالبا از لوله های پلاستیکی به این منظور استفاده می شود.
در این سیستم سیم کشی باید در صورت وجود لوله های فولادی، مجراها به صورت الکتریکی مداوم بوده و در برخی نقاط مناسب به زمین وصل شوند. سیم کشی توکار یک روش حرفه ای برای سیم کشی یک ساختمان است. بیشتر سیم هایدارای روکش PVC در سیم کشی توکار استفاده می شود.
لوله ها محافظت از کابل ها در برابر آسیب های احتمالی که توسط جوندگان (هنگامی که جوندگان کابل ها را گاز می زنند باعث اتصال کوتاه می شود) را بر عهده دارند. به همین دلیل است که قطع کننده های مدارباید در جای خود قرار داشته باشند. لوله های سرب در کارخانه ها یا در مواقعی که ساختمان مستعد بروز حریق باشد استفاده می شود.

اینورتر اینوت چیست؟
سیم کشی روکار در جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان
اگر مجرای عبور سیم از روی سقف یا دیوار نصب شده باشد، روش سیم کشی ما به عنوان سیم کشی روکار یا سطح شناخته می شود. در این روش سیم کشی، در فاصله مساوی سوراخ هایی روی سطح دیوار ایجاد می کنند و لوله یا داکت ها نصب می شوند.
این کار با پیچ کردن یک لوله بازوی PVC به دیواره و سپس عبور کابل ها از طریق لوله انجام می شود. کابل های مجرا نباید خیلی محکم باشند. فاکتور فضایی که در آن سیم کشی صورت می گیرد باید مورد توجه قرار گیرد.
نکته: در بسیاری از کاربردها دیده شده که برخی از سیم رو کار بدون لوله استفاده کرده اند. این کار به شدت اشتباه است. اگر از این مورد قرار است استفاده کنید بهتر است کار خود را با کابل های روکش دار ادامه دهید.
۱۰ گام لازم برای سیم کشی برق ساختمان
در این مقاله ما سعی را بر آن نهاده ایم تا شما را به صورت کلی با طرحی از برق کشی ساختمان آشنا کنیم. با نگاهی از بالا که برق کشی ساختمان چگونه انجام می پذیرد، در ۱۰ مورد می خواهیم این موضوع را برای شما شرح دهیم. سیم کشی ساختمان یکی از مهمترین مراحل ساختمان سازی است. امروزه با افزایش جمعیت نیاز به ساختمان سازی در کشور افزایش پیدا کرده و یکی از بخش های مهم یک ساختمان، برق کشی ساختمان است.
مراحل سیم کشی ساختمان چیست؟
این کار نیز مانند سایر کارهای ساختمانی مراحل متعددی دارد. با توجه به پیشرفت مراحل ساخت، اقدامات مختلفی در این زمینه صورت میگیرد. بعضی مراحل قبل از کاشی کاری و سفید کاری است و بعضی دیگر به مراحل بعد از آن موکول میشود. بعضی مراحل باید قبل از نقاشی ساختمان صورت پذیرد و برخی مراحل بعد از آن انجام میشود. به طور کلی و عمومی باید مراحل زیر طی می شود:
#۱ سیم کشی ساختمان : نقشه سیم کشی ساختمان
همان طور که اشاره کردیم قدم اولیه، کشیدن نقشه است و گام های بعدی با توجه به آن انجام می شود. کشیدن نقشه از مهمترین مراحل است. چون در این مرحله تمامی نقشه ها بر اساس نیاز های کارفرما تهیه و آماده می شود.
#۲ سیم کشی ساختمان : مشخص کردن اندازه ها و خط تراز
در نقشه، جای کلید پریزها مشخص شده است. باید این جاها روی دیوار مشخص شود و همه ی کلید پریزها نیز طبق استاندارد تراز باشند. برای مشخص کردن خط تراز، استاد کارهای سنتی از شلنگ تراز استفاده می کنند که با دقت و براساس قانون قدیمی ظروف مرتبط ارتفاع پریزها در اتاق های مختلف را مقایسه می کند. اما مهندسین جدید از دوربینهای لیزری استفاده می کنند که همان کاربرد را دارد ولی هیچ کس خیس نمیشود!
#۳ سیم کشی ساختمان : کنده کاری
این گزینه تا حدی مربوط به همان هنر قدیمی کنده کاری است که خیلی ها آن را بلدند. مسیر لوله ها و سیم ها داخل جدار دیوار باید کنده شود تا سیم ها از آن عبور کنند.
سوراخ کردن محل روشنایی های سقفی نیز در این مرحله گنجانده می شود. این سوراخ کاری با ابزار مخصوص صورت می پذیرد و سقف آشپزخانه یا پذیرایی را برای نصب روشنایی و لوستر آماده میکند.
#۴ سیم کشی ساختمان : قوطی گذاری
کلید پریزها خودشان خود به خود در دیوار جا نمی شوند و باید ابتدا در محلی که قرار است نصب شوند، قوطی گذاری شود تا بعد کلید پریزها درون قوطی قرار گیرند و مستقیم هم با گچ دیوار تماس نداشته باشند چون بسیار خطرناک و حادثه ساز است.
#۵ سیم کشی ساختمان : جوشکاری و ساپورت
گاهی اوقات برای فیکس کردن و تثبیت لوله پولیکا نیاز به جوشکاری و زدن ساپورت یا به اصطلاح دستک زدن هستیم. نگران نباشید با چند تا خال جوش قضیه حل می شود.
#۶سیم کشی ساختمان : لوله گذاری
بعد از اینکه مسیر کابل ها درون دیوار کنده شد باید لوله گذاری انجام شود. در واقع سیم، داخل قوطی کشیده می شود و مستقیم قرار نیست با مصالح دیوار در تماس باشد.
اگر تجربه داشته باشید می دانید که نمی توانیم آنها را هل دهیم! از بچگی دیده ایم وقتی بخواهیم آنها را هل بدهیم جلو نمیرود و شکم می دهد. برای این کار و عبور دادن سیم از لوله از انواع فنرها استفاده می شود که جنس خاصی دارند و به سیم وصل می شوند و قابلیت هل دادن سیم در مسیر لوله را رفاهم می کند!
#۷ سیم کشی ساختمان : نصب جعبه فیوز و جعبه آنتن
داشتن یک جعبه فیوز در خانه الزامی است. جعبه ها نیز برخی از ویژگی های قوطی ها را به همراه می آورد. جالب است که تمام سیم کشی های ساختمان به این محل ختم می شود. در این مرحله بعد از نصب جعبه ها آنها را در محل های مشخص شده در نقشه تراز می کنیم.
#۸ سیم کشی ساختمان : سیم بندی ساختمان
تا اینجای کار همه مقدمات فراهم شده اند تا سیم ها خود را در لوله ها جای دهند. در این مرحله سیم هایی که از لوله ها عبور کرده اند به نزدیکی کلید پریز ها و قوطی های روشنایی می رسند. این مرحله در واقع اصلی ترین قسمت کار که پیکربندی برق کشی ساختمان است، انجام می شود.
#۹ سیم کشی ساختمان : نصب فیوز و آنتن
اگر یادتان باشد جعبه های فیوز و آنتن نصب شده بود. حالا نوبت نصب سیم فیوز ها است. این مرحله بسیار حساس است، چرا که کنترل آینده برق خانه به کمک این فیوز ها صورت می گیرد.
#۱۰ سیم کشی ساختمان : نصب
در مرحله انتهایی هستیم، نگران نشوید. سیم ها تا نزدیکی کلید پریزها و قوطی ها رسیده اند و حالا به آنها وصل می شوند. حتما می دانید که ابزار اصلی این مرحله چیست: بله. فازمتر!
نصب تجهیزات برقی مثل تابلو برق ها هم در صورت وجود انجام می شود.
مشاهده اینورتر پرتو صنعت
جمع بندی انواع سیم کشی ساختمان
مراحلی که برای این قسمت ها توضیح دادیم کلیت کار است و بسته به شرایط ممکن است ترتیب آن عوض شود یا بعضی قسمت ها حذف و اضافه شوند. برای جلوگیری از برخی مراحل مانند تمیز کردن لوله ها یا قلع اندود کردن اتصالات در موارد مورد نیاز صرف نظر کردیم. اینها در اصول سیم کشی ساختمان بیسار حائز اهمیت است.
برای یادگیری برق کشی ساختمان حتما توجه داشته باشید که نزد استاد کارهای ماهر و کاملا فنی این مهم را یاد بگیرید، چرا ممکن است در صورت عدم توانایی و دانش فنی لازم در این زمینه در طی مسیر شغلی این حرفه با چالش هایی مواجه شوید. زیرا انواع سیم کشی ساختمان وجود دارد که باید به آن اشراف لازم و کافی را داشته باشید.